Slepačí vývar

Potrebujeme:

1 sliepku (1,6 kg), 3 L vody, 1 veľkú cibuľu, 1 por, 3 stonky stonkového zeleru,2 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, 1ČL celého korenia

Postup:

1. Do väčšieho hrnca dáme umytú sliepku, pridáme očistenú cibuľu pokrájanú na štvrtiny, umytý por a stonky zeleru pokrájané na väčšie kúsky. Strúčiky cesnaku  ošúpeme, nahrubo rozdrvíme nožom a spolu s bobkovými listami a čiernym korením pridáme do hrnca. Zalejeme vodou . Hrniec zakryjeme pokrievkou a tekutinu  rýchlo uvedieme do varu.

2. Znížime teplotu a na strdnom stupni pozvoľna varíme čiastočne odkryté 2 hodiny, kým mäso neodpadáva od kosti. Ak sa očas varenia vytvorí pena, priebežne ju odoberáme z povrchu polievky.

3. Hotový vývar precedíme cez jemné sito do iného hrnca. Uvarené mäso odložíme nabok a vývar ochladíme. Zrazený tuk z povrchu odstránime.